Storitve

GALERIJA DVOREC RAKIČAN

GALERIJA DVOREC RAKIČAN

Galerija Dvorec Rakičan je namenjena sodobni umetniški produkciji domačih in tujih avtorjev. Nahaja se v medprostoru med prvim in drugim nadstropjem ter s svojo surovostjo in robustnostjo ustvarja prav posebno vzdušje. Galerija je svoja vrata prvič odprla meseca maja leta 2015.

Galerija je odprta vsak delovnik od 8. do 16. ure.

Galerija Dvorec Rakičan nudi umetnikom primeren prostor, da svoja dela predstavijo širši javnosti. Za vse dodatne informacije smo vam na voljo v pisarni RIS Dvorca Rakičan, vsak delovnik od 8.00 – 16.00 ure ter na telefonski številki 02 535 18 96 ali preko elektronskega naslova info@ris-dr.si.

EKSPERIMENTALNA SLIKARSKA POSTAVITEV SOLVTIO PERFECTA (CINIS CINEREUM) AKADEMSKE SLIKARKE NATALIJE ŠERUG

Projekt združuje šestnajst najnovejših slik slikarke Natalije Šeruga iz obdobja 2015/2016 z atmosfero postaranega rustikalno robustnega prostora Galerije Dvorec Rakičan. Otvoritev bo v sredo 25.5.2016 ob 18.00 uri. Eksperimentalna slikarska postavitev bo v Galeriji Dvorec Rakičan na ogled od 25. maja do 25. septembra 2016.

Slikarka zadnjih ducat in pol let slika na platna, ki jih z vidnimi šivi pričvrsti na kovinski nosilec. Njena slikarska platna tako že na prvi pogled vzbujajo vtis nečesa arhaičnega in prvinskega. Slikarka se vse od svojih začetkov ukvarja z minevanjem. Zadnja leta minevanje in razpad na slikah ni narativno upodobljen kot motiv, vsebina, ampak postaja del njene slikarske prakse. Sama tehnologija slikanja je dobesedno prežeta z uničevanjem in minljivostjo. Slikarka že končane slike prekrije s »pepelom« (natančno določeno mešanico belega in črnega pigmenta). Od tu skupen latinski naslov njenih zadnjih ciklov slik Cinis Cinereum, kar pomeni pepel pepela. V tem postopku prepusti materialu, da sam odkrije oz. zakrije dele slike. Ta korak uničenja, oz. izginjanja podobe običajno, a zagotovo naredi čas.. A tokrat slikarka z zadnjim slikarskim posegom preuredi čas, ga skrči, skoncentrira v slikarski postopek. Minevanje, preobrazba ni le odgovor na »Kaj je upodobljeno« ampak tudi odgovor na »Kako je upodobljeno«. Pospešitev časa v življenju slik nekako odvzame slikam preobloženost z vsebino. Takšna zavestna pospešitev časa v življenju slike, dosežena s slikarskimi materiali in postopki, postaja zadnja leta njena strast. Slikarka tako na slikah ustvari minulo v sedanjosti. Njena metafizična substanca poganja njeno ustvarjanje, zanima jo izvor vsega in s tem seveda tudi izvor slikarstva. Brez metafizične substance je zanjo slikarstvo zgolj barvanje površine.

Na razstavljenih šestnajstih slikah se ponavlja upodobitev svetle in temne dvojice figur v pokrajini z vodo (reka, morje, jezero, ...) ter pravilnega kroga. Slikarka je za šestnajst slik in postavitev izbrala naslov, po ilustraciji Solvtio Perfecta, ki je ena izmed dvanajstih ilustracij zgodnjega alkimističnega dela Donum Dei.

Solvtio Perfecta je latinski izraz, ki označuje alkimistično združevanje, raztapljanje nasprotij (sonce, luna, moško, žensko, duh, materija, vlažno, suho, …). Naslovi posameznih slik pa so imena palač v Benetkah. Za opis vzdušja eksperimentalne postavitve v galeriji Dvorca Rakičan slikarka navede citat iz eseja Josifa Brodskega o Benetkah: «… vzdušje je bilo mračno in nevarno, topografija otežena z ogledali, glavni dogodki so se odvijali na drugi strani amalgama, v neki zapuščeni palači.« (Josifa Brodski, Vodno znamenje, st.33., Cankarjeva založba,1996, prevod Jure Potokar)

Natalija Šeruga (1971) je leta 1999 diplomirala na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost (danes ALUO) v Ljubljani, kjer je leta 2003 tudi zaključila podiplomski magistrski študij slikarstva. Od prve samostojne razstave v celjskem Likovnem salonu (1999) je prisotna v razstavnem programu domačih in tujih galerij in muzejev. Njeno delo je bilo nagrajeno s  Študentsko Prešernovo nagrado (1996), s študijskim izpopolnjevanjem v Berlinu 2007, Henkel Art Award – Nominee (2008), delovno štipendijo Ministrstva za kulturo RS (2010). Njena dela najdemo v več umetniških zbirkah. (www.natalijaseruga.si)

 

    Na vrh strani