Galerije

PLES - NOČ ČAROVNIC 31.10.2013

PLES - NOČ ČAROVNIC 31.10.2013

 

V četrtek, 31. 10. 2013, je v Dvorcu Rakičan v organizaciji RIS Dvorca Rakičan prvič potekala prireditev Ples – noč čarovnic.

V sklopu prireditve so se že v dopoldanskem času odvijale številne dejavnosti za odrasle in otroke, katerih se je udeležilo veliko obiskovalcev. Tako je v dopoldanskih urah potekalo srednjeveško lokostrelstvo, v katerem so se lahko preizkusili vsi obiskovalci, in ogled prave srednjeveške tiskarne z možnostjo odtisa srednjeveške tiskovine. Hkrati so si obiskovalci lahko ogledali pestro ponudbo lokalnih izdelkov na stojnicah lokalne tržnice. V zgodnjih popoldanskih urah sta potekali dve dramski predstavi, in sicer Martin Krpan in Kurja svaja. Ob 15. uri popoldne so se za otroke pričele različne delavnice ter zabavni plesni program z animacijo. Kasneje je navzoče v čas srednjega veka in inkvizicije popeljala dramska uprizoritev sojenja čarovnici, s katero smo želeli simbolično prikazati, kako so potekala sojenja ženskam, za katere so na podlagi neutemeljenih dejstev sklepali, da so čarovnice.

V večernem delu so za zabavo obiskovalcev poskrbeli Modrijani, Blue Planet, Nika Zorjan in plesna skupina Mystique, izbrana pa je bila tudi »naj čarovnica«. Čarovniško rajanje se je zaključilo okrog 2. ure zjutraj. Po naši evidenci je prireditev obiskalo okrog 9000 obiskovalcev, s čimer smo v RIS Dvorec Rakičan zelo zadovoljni, hkrati pa nad številčnostjo tudi presenečeni. Ker smo prireditev organizirali in izpeljali prvič, smo tudi sami opazili nekaj pomanjkljivosti v organizaciji, za katere se vsem obiskovalcem opravičujemo, hkrati pa obljubljamo, da jih bomo v naslednjem letu odpravili. Za to, da je prireditev dobro uspela, je bilo vloženega veliko truda in  prostovoljnega dela, zato se RIS Dvorec Rakičan zahvaljuje za pomoč vsem, ki so na kakršen koli način pomagali pri organizaciji in izvedbi prireditve.

Pri celotnem izvajanju dogodka smo upoštevali vse zakonske predpise, povezane z organizacijo prireditev. Z ustreznimi ukrepi smo poskrbeli za varovanje okolja in naravne ter kulturne dediščine, prav tako smo pred hrupom zaščitili konje iz bližnjega konjeniškega kluba. Odpadke, ki so nastali med prireditvijo, smo začeli odstranjevati že naslednji dan, 1. 11. 2013, dokončno pa prireditveni prostor in okolico očistili v naslednjih dneh. Ponosni smo, da tekom prireditve ni bila podana niti ena prijava zoper prekomerno obremenitev okolja s hrupom, kar je še dodaten dokaz, da je prireditveni prostor več kot primeren za tovrstne prireditve.

Organizacija dogodka ima kulturno in promocijsko vrednost za kraj Rakičan, MO Murska Sobota in prav tako za promocijo regije na državni ravni, zato bomo delali v tej smeri, da bo prireditev postala tradicionalna in da jo bomo izboljšali in programsko obogatili. Želimo si, da bi v naslednjem letu k sodelovanju pristopila tudi različna društva iz lokalnega okolja in nam pomagala pri pripravi dogodka. V prvi polovici leta 2014 pa pripravljamo bogato glasbeno prireditev z več izvajalci, na kateri prav tako pričakujemo veliko obiskovalcev.

    Na vrh strani