Aktualno

Predavanje: ČUSTVENI SVETOVI OTROK IN NJIHOVIH STARŠEV

Predavanje: ČUSTVENI SVETOVI OTROK IN NJIHOVIH STARŠEV

 

se bo v okviru Centra za družine Murska Sobota odvilo v sredo, 15. 5. 2019 ob 18.00 uri v Modrem salonu v I. nadstropju Dvorca Rakičan, Lendavska ulica 28, Rakičan, 9000 Murska Sobota. 

Posamezniki se razvijamo v svetu odnosov, znotraj katerih se oblikuje naš čustveni svet. Kot dojenčki se najprej srečamo s čustvenim svetom naših staršev. V kolikor je ta umirjen, raznolik, sprejemajoč, bolj se v njem umirimo, nismo za svojo raznolikost kaznovani in dobimo dovoljenje za lastno čustveno izražanje in razvijanje. V kolikor pa je čustvenih svet staršev poln stisk, nerazrešenih vsakdanjih težav in obremenitev, pa je dovzetnosti in prostora za njihovo raziskovanje našega čustvenega sveta okrnjeno, včasih zelo majhno. Na vse to se prilagodimo, včasih sprejmemo ta svet za svojega. A vse to v nas povzroča zmedenost, zlitost s čustveno vsebino, ki nikakor ni naša in vodi do krivičnega stanja, ko prostora za sebe ne zmoremo več najti. Ne kot otroci in ne kot starši.

Iskali bomo odgovore na vprašanja:

- Kaj pomeni biti čustveno prisoten kot starš v odnosu z otrokom?  

- Kako zaznavati in razmejevati lasten odrasli čustveni svet od otrokovega?

- Kakšne stiske in obremenitve nam otežujejo prisotnost in dovzetnost za stik z otrokovo enkratno čustveno notranjostjo in za čustveni razvoj družine?

- Kaj pomeni čustveni razvoj in kaj nam omogoča?

Primeri iz prakse: čustveni svet zapuščenosti in neslišanosti otrok in staršev.

Predavateljica: Nina Koštomaj, mag. zakonske in družinske terapije, strokovna vodja svetovalnice za žrtve nasilja Društva za razvoj in izvajanje programov pomoči svetovalnica Kapljica - pomoč žrtvam nasilja in zakonska in družinska terapevtka. Pri svojem vsakodnevnem svetovalnem in terapevtskem delu se srečuje z otroki in njihovimi starši, s partnerji, zakonci in s posamezniki. Oblikovala in izvajala je že več oblik skupin za varno in sočutno starševstvo ter skupin za otroke in mladostnike. 

Vljudno vabljeni, da skupaj raziščemo naše čustvene svetove!

Prijave zbiramo:
- preko prijavnice, ki je na voljo spodaj,
- email naslova: druzina@ris-dr.si (posredujete samo ime in priimek) ali
- tel. št.: 02 535 18 96.

 

 Vse aktivnosti v okviru Centra za družine Murska Sobota so za uporabnike brezplačne. 

Program je sofinanciran s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
 
 

    PRIJAVNICA: Predavanje: ČUSTVENI SVETOVI OTROK IN NJIHOVIH STARŠEV    PRIJAVNICA: Predavanje: ČUSTVENI SVETOVI OTROK IN NJIHOVIH STARŠEV

    Na vrh strani