Projekti

Zeleno in zdravo socialno vključevanje Romov - ZZ ROM

Zeleno in zdravo socialno vključevanje Romov - ZZ ROM

 

Program ZZ Rom je informacijsko-svetovalni program, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, in je zastavljen na podlagi Strategije razvoja romske skupnosti v Pomurju do leta 2020, kjer je ugotovljeno, da je zdravstveno stanje romske populacije v Pomurju slabo stoječe zaradi različnih dejavnikov, med drugim tudi zaradi slabega ekonomskega statusa. Slab ekonomski status pa izhaja iz dejstva, da jih velika večina žal nima (stalne) zaposlitve. V lokalnem okolju ni storitev in organizacij, ki bi nudile podporo romski populaciji na področju skrbi za zdravje, kot tudi ni podpornih sistemov pri ustvarjanju novih in/ali zelenih delovnih mest.

V programu skozi individualno delo z uporabnikom ter skozi delavnice ozaveščamo o pomembnosti skrbi za zdravje ter zdravega načina življenja tako posameznika kot celotne družine z namenom opolnomočenja z zavedanjem, da lahko sami vplivajo na nastalo situacijo. Program ZZ Rom pa prav tako predstavlja podporni sistem pri ustvarjanju novih zelenih delovnih mest skozi demonstrativni nasad miskantusa, kjer se bodo uporabniki poučili o najhitreje rastoči rastlini za namene lažje zaposljivosti v projektu večjih nasadov miskantusa v okolici romskih naselij.

 

Cilji programa:

Osnovi cilj programa je s svojimi aktivnostmi prispevati k osnovnemu namenu strategije in t.j. zagotavljanje kakovostnejšega življenja Romov v Pomurju. Osredotočamo se predvsem na področje izboljševanja zdravja ter izboljševanja možnosti na področju zaposlovanja in podjetništva. 

Cilji programa na področju zdravja so:

Cilji programa na področju zaposlovanja in podjetništva so:

- promocija zdravja in zdravega načina življenja,

- spodbujanje hitrejšega vključevanja Romov na trg dela (spodbujanje in podpora pri samozaposlovanju)

- izboljšanje zdravstvene kulture,

- spodbujanje podjetništva in obrtništva med Romi, skozi različne praktične aktivnosti kot je soustvarjanje zeliščnega vrta ter skrbi za demonstrativni nasad miskantusa.

- ozaveščanje na področju zdravja in zdravstvenih storitev itd. skozi individualno delo, neformalna druženja ter delavnice z različnimi tematikami: zdrava prehrana, zdrava hrana za manj denarja, pomembnost gibanja, uporabe kontracepcije, skrbi za higieno, cepljenja, preventivni pregledi pri zdravniku, informacije o dostopnosti do zdravstvenih storitev, ureditev dodatnega zdravstvenega zavarovanja itd.

 

 

Program je namenjen:

vsem pripadnikom romske skupnosti v Pomurju in sicer, otrokom, mladostnikom, njihovim družinam kot tudi odraslim, ki jih zanima področje izboljšanja zdravja ter zaposlitvenih / podjetniških možnosti ter področje ustvarjanja zelenih delovnih mest.

Posebnih pogojev za vključitev v programu ni in vsem zagotavljamo enake možnosti pri dostopanju do programa.

 

Poslovne (uradne) ure programa ZZ Rom so naslednje:

PONEDELJEK

09 - 12 ure

TOREK

13 - 16 ure

SREDA

09 - 12 ure

ČETRTEK

13 - 16 ure

PETEK

09 - 12 ure

IN PO DOGOVORU.

 

Za več informacij smo vam na voljo preko:

- elektronske pošte: info@ris-dr.si

- telefonske številke: 02 535 18 96 (Tadeja Horvat, vodja programa ZZ Rom).

 

Več o aktivnostih, ki so na voljo v okviru programa najdete tudi v zloženki, do katere dostopate TUKAJ

 

V spodnji galeriji najdete utrinke z naših skupinskih aktivnosti v povezavi s pripravo zdrave hrane. Ustvarjali smo čemažev in špargljev namaz, špargljevo omleto, nabirali regrat, spoznavali smo različna zelišča itd. 

Dne, 20.6.2017 pa smo tudi pripravili teren za zasaditev miskantusa in ga tudi zasadili. Več utrinkov o dogodku najdete v galeriji. 

 

Vljudno vabljeni!

Na vrh strani