SI EN DE

CASTLE ROAD

  

Vzpostavitev trajnostnega institucionalnega sodelovanja gradov in dvorcev za razvijanje ter trženje skupnih čezmejnih ponudb                                                                                                  


Čezmejno območje med Avstrijo in Slovenijo obsega številne gradove, dvorce in obrambne utrdbe, ki se po številčnosti  umeščajo v sam evropski vrh. Pred 30-imi leti so se gradovi in dvorci na jugovzhodu Avstrije povezali v Cesto dvorcev in gradov (Die Schlösserstraße). Projekt Castle Road, pobuda zanj je prišla z avstrijske strani, bo omenjeno obstoječo strukturo Ceste gradov ter povezovanje zgodovine in kulture vključenih gradov in dvorcev raziskal z znanstvenega in turističnega vidika ter aktivno povezal, obenem pa razširil na slovensko območje.

Za počitnikarje na gradovih, družine z otroki in ljubitelje kulturnega turizma bodo tekom projekta razviti posebni čezmejni doživljajski in turistični produkti, ki bodo predmet skupne čezmejne  promocije. Projektni rezultat tako predstavlja čezmejno združenje, ki povezuje gradove in dvorce obeh držav ter omogoča skupno trženje.

V sklopu projektnih aktivnosti bomo povezali gradove in dvorce z obeh strani meje v Cesto gradov (Castle Road), na temeljih že obstoječega avstrijskega združenja, to sodelovanje bomo zapečatili tudi z uradnim sporazumom. Nadalje bomo raziskali turistične potenciale in predvsem znanstveno preučili zgodovinsko ozadje zajetega območja. Naš izziv je raziskano predstaviti na način, ki bo privabil obiskovalce. 

Po tej stopnji se bomo osredotočili na oblikovanje konkretnih ponudb za ciljne skupine, kot so na primer družine, otroci in kulturni navdušenci. Ker nastopamo v partnerstvu, bo posamezen člen verige promoviral tudi druge dvorce in gradove. Obiskovalcem bomo ponudili obisk večih lokacij. Za turistične vodiče in druge akterje s področja oblikovanja oziroma trženja turističnih pondub pa bomo izvajali ustrezna izobraževanja.

Osrednji cilj projekta Castle Road je ohranjanje in nadaljnji razvoj dvorcev in gradov na čezmejnem področju Slovenije in Avstrije kot centra kulturne dediščine regije.

 

V projektu sodelujeta dva slovenska partnerja:.

- RIS Dvorec Rakičan, vodilni partner in

- Znanstveno raziskovalno središče Bistra Ptuj

in dva avstrijska projektna partnerja:

- Technologiezentrum Deutschlandsberg in

- Stiftung des weiland Fürst Philipp Batthyány zur Erhaltung der alten Güssinger Burg.

 

Trajanje projekta: 01.09.2018 - 15.04.2022

Projekt traja 42 mesecev

 

 

                                  

  

Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije


Projektne novice

EKSRP
ESRR