SI EN DE

IV. Mednarodna znanstvena konferenca "IZZIVI IN TEŽAVE SODOBNE DRUŽBE" od 4. 7. do 5. 7. 2016

 

Za nami je četrta mednarodna znanstvena konferenca, ki so jo pripravili v RIS-u, raziskovalno izobraževalnem središču v dvorcu Rakičan. Prelepo okolje zgodnjih poletnih dni je bilo ves čas v intenzivnem delovnem vzdušju, ki ga je zgledno usmerjalo osebje RIS-a.

Kot ste vsi udeleženci lahko spoznali, gre za inovativno zasnovano strokovno in znanstveno srečanje strokovnjakov, ki delajo na različnih področjih, a jih druži podobno poslanstvo – slediti izzivom in težavam sodobne družbe. Teme, ki so jih predstavljali tako domači kot tuji predavatelji, so bile razdeljene v več sklopov, ki jih je kot z nevidno nitjo povezovala skupna ideja profesionalizma, ki ga tokratna konferenca ubesedi in uvaja tudi v naš prostor.

Velik vsebinski poudarek je bil namenjen vrednotam v različnih delovnih okoljih, pa tudi problematiki, ki jo vedno bolj jasno prepoznavamo – pojavu nasilja v šolskem in družinskem okolju. Veliko pozitivnih primerov so nam podali učitelji in učiteljice ter vzgojiteljice, ki so nam predstavili svoje delo v zelo različnih kontekstih in (ponovno) dokazali, da je sodelovanje s starši nujno za odpravo neprilagojenega vedenja pri otrocih. In da je takšno neprilagojeno vedenje otrok v šoli lahko povezano z morebitno zlorabo v družini. Kako ravnati v takšnih primerih, so pokazali posamezni predavatelji, vsi skupaj pa smo spoznali, da tovrstnega znanja potrebujemo vedno več.

Še eno spoznanje te konference je, kako pomembno je, da poslušamo tudi predavanja s področij, ki so z našim delom le posredno povezana – na primer ko učitelji poslušajo družinske terapevte ali socialni delavci ekonimiste in pravnike. To je tudi zelo dober način, da si vsi širimo svoja obzorja in spoznavamo ljudi, ki nam lahko že v bližnji prihodnosti pomagajo pri izpeljavi določenega projekta ali raziskave.

Kako naprej?

Prepričani smo, da smo v vseh dosedanjih konferencah v vsebinskem pogledu šli v pravo smer. O tem nam priča vedno večje število aktivnih udeležencev. Za prihodnost načrtujemo, da bodo prispevki avtorjev izšli tudi v mednarodnem prostoru, razmišljamo o tem, da bi naše konference obogatili z delavnicami in forumi. Vse z namenom, da skupaj gradimo profesionalizem znotraj posameznih strok in hkrati omogočimo njihovo povezovanje na najbolj učinkovit način.

Vse udeležence že sedaj vabimo, da se nam pridružijo tudi drugo leto, ko bo naša konferenca prav tako v začetku meseca julija. Povabite še sodelavce, pa tudi druge strokovnjake, ki bi jih želeli slišati ali z njimi izmenjati mnenja. Prepričani smo, da se boste tudi v prihodnosti vračali v Rakičan in ob pridobivanju strokovnega znanja ter izkušenj doživeli tudi gostoljubnost organizatorjev, ki se jim ob zaključku konference iskreno zahvaljujem za ves trud.

dr. Zdenka Čebašek-Travnik

predsednica programskega odbora

Dostop do literature: 

bilten IV. Mednarodna znanstvena konferenca Izzivi in težave sodobne družbe,

znanstvena monografija Novodobni izzivi družbe.

 

Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije


EKSRP
ESRR