SI EN DE

PODPIS SPORAZUMA O SODELOVANJU CASTLE ROAD

 

V sredo, 6.2.2019 je v RIS Dvorcu Rakičan potekal podpis Sporazuma o sodelovanju za izvedbo projekta Castle Road - Vzpostavitev trajnostnega institucionalnega sodelovanja gradov in dvorcev za razvijanje ter trženje skupnih čezmejnih ponudb, ki se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija.

S podpisom sporazuma se je 25 avstrijskim gradovom in dvorcem, ki so trenutno člani avstrijskega združenja Schlösserstrasse, ki mu predseduje konzul Mag. Andreas Graf von Bardeau, pridružilo 9 slovenskih gradov in dvorcev: Rakičan, Murska Sobota, Lendava, Grad, Negova, Ptuj, Ormož, Velika Nedelja in Slovenska Bistrica. Podpis sporazuma predstavlja pomemben korak pri gradnji čezmejne Ceste gradov, ki bo tako povezovala kulturne spomenike čezmejnega območja. Danes to čezmejno območje med Avstrijo in Slovenijo zaznamuje eno najvišjih števil obrambnih utrdb v vsej Evropi. Brez vključevanja gradov in dvorcev z obeh strani meje ni mogoča prepričljiva predstavitev posebnosti tega zgodovinskega obrambnega okopa in razgibanega zgodovinskega dogajanja, ki se je odvijalo ob meji teh dveh evropskih držav.

S čezmejno cesto gradov bo nastal celosten turistični produkt s skupno zgodbo, številnimi ponudbami in skupnim nastopom na trgu. V okviru projektnih aktivnosti bomo raziskali obstoječe ponudbe vključenih gradov in dvorcev in izdelali katalog novih ponudbenih potencialov, pripravili bomo zgodovinski dokumentiran pregled, ki bo zajemal obsežno predstavitev zgodovine vseh vključenih dvorcev in gradov, nastala bo zbirka pomenljivih zgodb, izdelali pa bomo tudi zgodovinsko revijo v tiskani obliki, v kateri bo predstavljen vsak dvorec oz. grad, ki je del Ceste gradov. Skupna mednarodna promocija Ceste gradov bo povečala prepoznavnost vključenih gradov in dvorcev, kar bo vplivalo tudi na povečanje števila obiskovalcev, ne samo posameznih gradov in dvorcev, temveč seveda celotne regije.

Podpisniki Sporazuma o sodelovanju:

1. Raziskovalno izobraževalno središče dvorec Rakičan, za dvorec Rakičan
2. Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj
3. Technologiezentrum Deutschlandsberg GmbH
4. Stiftung des weiland Fürst Philipp Batthyany zur Erhaltung der alten Güssinger Burg
5. Pokrajinski muzej Murska Sobota, za grad Murska Sobota
6. Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, za grad Negova
7. Galerija-Muzej Lendava, za grad Lendava
8. Javni zavod Krajinski park Goričko, za grad Grad
9. Zavod za kulturo Slovenska Bistrica, za grad Slovenska Bistrica
10. Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, za Ptujski grad, grad Ormož in grad Velika Nedelja

 

 

                                                      

Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije


EKSRP
ESRR