Storitve

TURIZEM

TURIZEM

Skozi naselje Rakičan je bila v preteklosti speljana kraljeva cesta – viaregna. Po zapisih iz leta 1431 je bila ob cesti zgrajena utrjena srednjeveška postojanka, ki je branila pred turškimi napadi. In tako se je začela zgodba o današnjem dvorcu.

V 17. stoletju se je utrdba spremenila v gospodarsko in trgovsko središče. Največ se je trgovalo z vini, uvažali pa so tudi sadje, kristal, tekstil in drugo blago iz Italije. V tem času so grad še dodatno utrdili, izvedene so bile številne temeljne prezidave, počasi pa je tudi dobival podobo podeželskega baročnega dvorca, ki se je ohranila do današnjih dni.

Dvorec je imel poleg bivalnega dela še 1200 hektarjev zemljišča – gozdove in obdelovalne površine ter grajski park v obsegu približno 10 hektarjev. Park še danes vsebuje kar nekaj pomembnih drevesnih vrst, med najpomembnejšimi sta črni oreh, ki so ga včasih uporabljali za izdelovanje puškinih kopit, ter tulipanovec. V parku še danes prebivajo tudi divji zajci, številne steze speljane skozi čaroben gozdič pa vodijo do kapelice in grobnice, ki sta bili zgrajeni konec 18. stoletja.


 

  

Življenje v dvorcu je bilo pestro, grofje so živeli v vzhodnem traktu, s katerimi je živela tudi služinčad. Konec 19. stoletja je bila lastnica dvorca grofična Georgina Batthanyi, ki se je proti koncu 19. stoletja poročila z avstrijskim grofom Saint Julienom Wallseejem. Rodila sta se jima dva otroka, Helena in Albert, ki sta po materini smrti podedovala vsak polovico posestva. Helena je že zelo mlada ovdovela, odšla v samostan in postala redovnica. Albert se je poročil z grofico Rose – Marie Wartenburg iz bližine Salzburga. Po Albertovi smrti je grofica Helena podedovala njegov delež. Ker je stalno prebivala v Avstriji, so posestvo upravljali oskrbniki. Zadnji med njimi je bil Friderik Wallsee.

Starejši ljudje se po pripovedovanju svoih prednikov spomnijo značaja lastnikov dvorca, še posebej grofice Batthanyi, ki naj bi bila dobra gospa. Vsak dan je peš hodila k maši v Mursko Soboto. Grof je bil akademski slikar, ukvarjal pa se je tudi s čarovništvom. Del čarovnije je še vedno ostal v dvorcu, saj naj bi se dobri duh še dandanes prikazoval izbranim. Po smrti grofice se je družina preselila v grad Wartenburg pri Salzburgu. V Rakičan so prihajali ob božiču in ostajali po dva tedna. Znano je, da so ob prihodu vedno obdarili otroke tistih ljudi, ki so delali na posestvu.

            

Po vojni je bil v dvorcu dom starejših občanov. Prvo pravo upanje za morebitno obnovo in rešitev dvorca je prinesla naselitev Konjeniškega kluba Rakičan. Leta 1980 se je pričela obnova parka, 1990 pa prenova strehe dvorca. Obnovitev arkadnega hodnika, kjer potekajo izobraževalne aktivnosti, je prinesla 3 učilnice, računalniško učilnico, multimedijski prostor, ki sprejme približno 50 slušateljev in kjer je možnost simultanega prevajanja v 2 tuja jezika, zbornico in knjižnico v južnem stolpu. Dvorec je z obnovo pridobil tudi 29 ležišč v različnih tipih sob, ki so v notranjosti, kljub ustreznemu in danes zahtevanemu udobju, ohranile številne prvotne elemente.

Danes je Dvorec Rakičan pomemben del pomurskega turizma, saj je v lanskem letu dosegel 3. mesto po nočitvah v Mestni Občini Murska Sobota. Vsako leto dvorec obišče približno 40.000 obiskovalcev, kateri se udeležijo različnih prireditev ali pa se samo sproščajo v prijetnem ambientu Kavarne Dvorec Rakičan in grajskega parka. Danes dvorec ponuja možnost nastanitve, primeren je tako za individualne goste, kot za večje skupine. 

Do leta 2020 smo skozi različnih evropskih projektov uspeli uspešno prenoviti večino grajskih prostorov. Najnovejša pridobitev je Dvorana Živa in dve novi grajski sobi v stolpu, ki bosta gostom ponujali pet zvezdično doživetje v Pomurju. 

 

ZAKAJ OBISKATI DVOREC RAKIČAN?

 

-Dobra lokacija (neposredna bližina avtoceste Koper-Budimpešta, neposredna bližina Murske Sobote in paviljona Expano) 

-Nepozabno grajsko doživetje 

-Stik z naravo in konji 

-Sprostitev od vsakdanjega vrveža med čarobnimi panonskimi ravnicami 

-Možnost jahanja in vožnje s kočijo 

 

NAMIGI ZA IZLET V OKOLICI DVORCA RAKIČN

 

V bližini dvorca Rakičan si lahko ogledate kar nekaj pomurskih znamenitosti. Za vas smo zbrali TOP 10 atrakcij, ki si jih je vredno ogledati.

V neposredni bližini dvorca se nahaja Paviljon EXPANO, Murska Sobota z mestnim središčem in gradom, brod na reki Muri v Krogu in Grad Beltinci. Do teh atrakcij se lahko zapeljete kar s kolesom, ki si ga lahko izposodite tudi pri nas. 

Celodnevni najem kolesa znaša 10€. V primeru, da bivate v dvorcu Rakičan, lahko kolo najamete neomejeno dni, za ceno enega dneva.  

 

1. Paviljon EXPANOhttps://www.expano.si/ 

  

2. Murska Sobotahttps://www.visitmurskasobota.si/

 

3. Otok ljubezni v Ižakovcih https://www.ztk-beltinci.si/en/

4. Razgledni stolp Vinarium in klopca ljubezni v Lendavi http://www.lendava-lendva.si/

5. Doživljajski park Vulkanija https://www.vulkanija.si/

6. Moravske Toplice z okolico - http://www.moravske-toplice.com/sl

7. Grad Grad na Goričkem https://www.park-goricko.org/

8. Bukovniško jezero https://www.bukovniskojezero.si/page/

 

9. Jeruzalem https://www.jeruzalem-slovenija.si/

 

10. Grad Negovahttps://www.kultprotur.si/sl/grad-negova

  

 

 

NOVO V DVORCU RAKIČAN! escape room ENIGMARIUM®

 

POBEGNI IZ SOBE V ENI URI, ZMOREŠ?

Dobrodošli v PRVEM escape roomu ENIGMARIUM® v Murski Soboti. V RIS Dvorcu Rakičan te čaka noro zabavna, izvirna in unikatna preizkušnja: pobeg iz zaklenjene sobe v eni uri. Boš uspel pravočasno razvozlati PROFESORJEVO SKRIVNOST, najti skrite namige, rešiti uganke, dešifrirati kode, najti skrite namige ter še pravočasno pobegniti?

Čaka te nepozabna zabava!

 

Profesorjeva skrivnost

Bila je hladna, temna noč, ko mi je končno uspelo. Po desetletjih raziskovanja starih spisov in pozabljenih tekstov, eksperimentiranja in izpopolnjevanja, sem jaz, Rufus Amadeus, končno ustvaril napoj. Napoj, ki bo spremenil vse. Napoj, po katerem svet nikoli več ne bo enak. Toda moj izum je tako dragocen, da bi ga navadni smrtniki utegnili zlorabiti, zato sem ga moral zavarovati. V ta namen sem za vse tiste, ki ga želite najti, pripravil preizkušnjo. Prišli ste daleč, našli ste sobo v kateri se je vse zgodilo, sedaj pa je na vrsti končni preizkus. Imate le uro časa, da ga najdete, razkrijete mojo skrivnost in pobegnete preden se vrata za vedno zapro. Samo tistim, ki si to resnično zaslužite bo uspelo priti do moje zapuščine. Srečno!

 

REZERVACIJA: 

https://murskasobota.escape-room.si/

email: booking@ris-dr.si 

telefon: 02 / 535 18 81 

 

 

    Na vrh strani