SI EN DE

CASTLE ROAD 2.0

Naslov projekta:

Pozicioniranje čezmejne Ceste gradov kot evropske kulturne poti s strokovno usposobljenim kadrom, trajnostno strategijo upravljanja obiskovalcev in pametnimi informacijskimi storitvami

Akronim projekta:
Castle Road 2.0

Prednostna naloga programa Interreg SI-AT:
Sposobnejša in bolj konkurenčna regija

Specifični cilj:
2.2 Krepitev vloge kulture in trajnostnega turizma pri gospodarskem razvoju, socialni vključenosti in socialnih inovacijah

Trajanje projekta:
1.1.2024 – 31.12.2026 (36 mesecev)

Skupna vrednost projekta:
1.422.660,80 € (1.138.128,64 € ESRR

Proračun RIS Dvorec Rakičan:
391.996,80 € (313.597,44 € ESRR)

Projektno partnerstvo:
VP1 Raziskovalno izobraževalno središče dvorec Rakičan
PP2 Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj
PP3 Wirtschaftsagentur Burgenland
PP4 Stadtgemeinde Deutschlandsberg
PP5 Thermenland Süd- und Oststeiermark Marketing GmbH

Povzetek projekta

Projekt Castle Road 2.0 izhaja iz kapitalizacije rezultatov ter iz nadgradnje vsebin in rezultatov projekta Castle Road, ki se je uspešno zaključil v prejšnji finančni perspektivi programa Interreg Slovenija-Avstrija. V okviru projekta Castle Road je bila vzpostavljena čezmejna Cesta gradov, ki povezuje 37 slovenskih in avstrijskih gradov, dvorcev, samostanov in drugih zgodovinskih utrdb.

Projekt Castle Road 2.0 želi čezmejno Cesto gradov pozicionirati kot evropsko kulturno pot (Kulturne poti Sveta Evrope) ter s tem povečati njeno vrednost in mednarodno prepoznavnost. Za ta namen bo vzpostavljen čezmejni znanstveni odbor sestavljen iz različnih slovenskih in avstrijskih strokovnjakov s področja zgodovine, kulturne dediščine ipd., ki bodo raziskali in definirali zgodovinske in kulturne značilnosti, ki odlikujejo čezmejno Cesto gradov in regijo po kateri se razteza. Ob sodelovanju s strokovnim odborom bodo izvedene 3 strokovne konference, prav tako bo na podlagi rezultatov in izsledkov strokovnih konferenc izšla strokovna publikacija, ki bo tudi podlaga za kandidaturo Ceste gradov za pridobitev naziva Kulturna pot Sveta Evrope.

Da bi čezmejna Cesta gradov postala kulturna pot evropskega pomena pa je pomembna tudi nadgradnja obstoječega znanja in kompetenc ter krepitev zavesti o pomenu skupne zgodovine in vrednosti kulturne dediščine pri samih upravljalcih gradov. Skozi poseben program izobraževanja (Castle Road Experts) bodo upravljalci in zaposleni na gradovih pridobili nova strokovna znanja in kompetence za učinkovito ter sodobnim trendom prilagojeno upravljanje spomenikov kulturne dediščine, pri čemer bo poudarek predvsem na temah kot sta trajnost in nove tehnologije. Razvit bo tudi program usposabljanja za kooperativne partnerje (Castle Road Ambassadors), ki bodo v vlogi ambasadorjev oz. promotorjev čezmejne Ceste gradov prispevali k večji prepoznavnosti Ceste gradov in njene ponudbe. Organizirani bodo tudi dogodki za mreženje upravljavcev gradov, kooperacijskih partnerjev, turističnih deležnikov, ter predstavnikov medijev, gospodarstva in politike.

Projekt Castle Road 2.0 se osredotoča predvsem na nove oblike upravljanja obiskovalcev in bolj učinkovito usmerjanje tokov obiskovalcev, torej boljšo sezonsko in lokacijsko razporeditev obiskovalcev vzdolž čezmejne Ceste gradov. Za ta namen bodo razviti in testirani različni pilotni ukrepi, ki bodo v regijo privabili nove obiskovalce, slednje sezonsko in lokacijsko bolje in trajnostno razporediti ter jim ponuditi skupne pametne informacijske storitve.

V okviru modela za boljšo sezonsko razporeditev obiskovalcev bodo razviti in testirani različni sezonski dogodki in sezonska ponudba z namenom podaljšanja sezone na gradovih. Prav tako bodo razviti in natisnjeni katalogi, v katerih bo predstavljena sezonska ponudba gradov vzdolž čezmejne Ceste gradov.

Model za boljšo lokacijsko razporeditev obiskovalcev bo vključeval posebno ponudbo za družine in sicer album za zbiranje nalepk. Prav tako bodo v okviru modela za boljšo lokacijsko razporeditev obiskovalcev razvite in testirane pametne in inovativne razstave. Na avstrijski strani bo na gradu Deutschlandsberg vzpostavljena razstava namenjena odraslemu občinstvu, v dvorcu Rakičan pa se bomo osredotočili na naše najmlajše obiskovalce, za katere bomo vzpostavili razstavno doživljajsko središče  - Castle Road 4KIDS. Uporabnike razstavno doživljajskega središča v dvorcu Rakičan bo čakala doživljajsko razstavna izkušnja, katere rdeča nit bodo gradovi in kulturna dediščina čezmejnega območja. Pri družinah se bo vzbudilo zanimanje za obisk ostalih gradov Ceste gradov in s tem celotnega čezmejnega prostora. Razstava bo obogatena z digitalnimi vsebinami oz. digitalnimi igrami s poučno vsebino.

Tretji model, ki bo razvit in testiran v okviru projekta pa se bo osredotočal na ustvarjanje dodane vrednosti kot alternative k povečanju števila obiskovalcev. Razvit bo nov skupen izdelek čezmejne Ceste gradov v obliki družabne igre, ki bo vključevala vse sodelujoče gradove in bo namenjena ozaveščanju o bogati kulturni dediščini čezmejnega območja, in promociji gradov vključenih v čezmejno Cesto gradov. Družabno igro bodo gradovi lahko prodajali v svojih grajskih trgovinicah. Prav tako bodo razvite in testirane različne individualizirane storitve in produkti.

Projekt pa se osredotoča tudi na pametno upravljanje informacij. Razvit in implementiran bo koncept skupnega pametnega informacijskega središča s skupno spletno platformo, v katero bo vključen tudi klepetalni robot oz. Chat Bot, ki bo zagotavljal strokovne informacije o Cesti gradov in bo hkrati oblikoval posebna priporočila za oglede. S tem se bo optimiziralo načrtovanje potovanj in zagotovila celovita izkušnja obiska.

S pomočjo projekta Castle Road 2.0 želi Cesta gradov ostati v koraku s časom in poiskati ustrezne rešitve za zahteve sodobne družbe in sodobnih turistov. Hkrati želi gradovom ponuditi rešitve za trajnostne načine ohranjanja in upravljanja kulturne dediščine in kulturnih spomenikov. Projekt je usmerjen v razvoj in implementacijo konkretnih rešitev, ki bodo po koncu trajanja projekta lahko živele dalje in od katerih bodo gradovi imeli dolgotrajne koristi.

Vloga RIS Dvorec Rakičan

RIS v vlogi vodilnega partnerja prevzema posebno odgovornost za kakovostno in časovno ustrezno izvedbo projektnih aktivnosti, izvedbo koordinacijskih aktivnosti in dosledno izvedbo aktivnosti z naslova zahtev programskega razpisa. Prav tako bo RIS koordiniral gradove in kooperativne partnerje v Pomurju. Odgovoren za izvajanje pilotnih aktivnosti in razširjanje projektnih rezultatov v svoji regiji ter za izvajanje komunikacijskih aktivnosti na regionalnem, nacionalnem in tudi mednarodnem nivoju.

RIS bo v okviru projekta organiziral eno strokovno konferenco za mlade na temo skupne čezmejne zgodovine. Prav tako bo RIS prevzel en del aktivnosti za razvoj izobraževalnega programa za Castle Road Experts in programa usposabljanja Castle Road Ambassador. V sklopu prizadevanj projekta za boljšo sezonsko kot tudi lokacijsko razporeditev obiskovalcev vzdolž čezmejne Ceste gradov bo RIS testiral nove pilotne modele za učinkovito usmerjanje toka obiskovalcev. Tako bo na lokaciji dvorca Rakičan vzpostavljeno razstavno-doživljajsko središče za otroke Castle Road 4KIDS, v katerem bo otrokom z uporabo novih tehnologij in s pomočjo igrifikacije čezmejna Cesta gradov predstavljena na zabaven, interaktiven in poučen način. Izdelan bo koncept, ki se bo ga dalo prenesti tudi na druge gradove, ki bi želeli podaljšati sezono s pomočjo posebne ponudbe za otroke. Prav tako bo RIS odgovoren za razvoj in izdelavo skupnega produkta čezmejne Ceste gradov v obliki družabne igre. RIS bo na lokaciji dvorca Rakičan testiral pilotni model skupnega informacijskega središča Ceste gradov (turistična pisarna z manjšo trgovinico) na slovenski strani meje z izdelavo koncepta, ki ga bo možno prenesti tudi na druge gradove. RIS bo tako kot ostali projektni partnerji izvedel obsežno promocijsko kampanjo za promocijo projekta, projektnih aktivnosti, dosežkov in rezultatov. Prav tako bo RIS odgovoren za izdelavo končne evalvacije projekta in projektnih rezultatov ter v okviru projekta razvitih in testiranih pilotnih modelov.

Dodatne informacije v zvezi s projektom Castle Road 2.0:
Katarina Jerebic, vodja projekta Castle Road 2.0
E-Mail: katarina@ris-dr.si
Tel.: 02 535 18 96



EKSRP
ESRR