SI EN DE

Mladi bodo spoznavali svet Romov v Pomurju

Med 8. in 16. novembrom 2019 bomo gostili mladinsko izmenjavo z naslovom "THE WORLD OF ROMA" ali "SVET ROMOV".

Mladi iz Slovenije, Romunije, Slovaške, Severne Makedonije, Italije in Madžarske bodo spoznavali romsko kulturo, tradicijo, običaje, kulinariko, ples in probleme s katerimi se soočajo v vsakdanjem življenju. Mladi bodo na začetku spoznavali delovanje programa Erasmus+ Mladi v Akciji, zgodovino Romov, stanje Romov v vsaki izmed držav udeleženk in primere dobrih praks v vsaki državi. Seznanili se bodo tudi z dobrimi praksami v Pomurju, predvsem v Murski Soboti z bližnjo okolico. V sodelovanju z Radiom Romic si bodo ogledali njihove prostore in Romski muzej v Murski Soboti.

V sodelovanju z zavetiščem za brezdomce si bodo le tega ogledali in preživeli nekaj časa z brezdomci. V zavetišču bodo pomagali pri manjši obnovi in darovali osnovne potrebščine kot so hrana in obleke. V sodelovanju z vrtcem Romano si bodo udeleženci ogledali vrtec in dan preživeli v družbi otrok. Mladi bodo sodelovali tudi z Centrom za družine Murska Sobota in programom Zeleno in zdravo socialno vključevanje Romov - ZZ ROM, s katerima bodo preuredili sobo v centru za Družine Murska Sobota, ki bo namenjena za druženje in bo posvečena vsem Romskim otrokom. Za konec pa se bodo preizkusili v kreativni delavnici, kjer bodo pripravili različne rezultate projekta. Med rezultati bo knjižica z romskimi recepti iz vsake države, videoposnetek projekta, uradni časopis z opisi aktivnosti in opisom projekta, fotografska razstava o Romski kulturi, katero bodo razstavili v sobi, ki jo bodo preuredili.

Otvoritev sobe bo potekala v petek 15. novembra 2019, ob 16. uri v Centru za družine Murska Sobota (Lendavska ulica 28, Rakičan, 9000 Murska Sobota). Mladi bodo v soboto 9. novembra pripravili kulinarično tržnico, kjer bodo predstavili tipične jedi in prigrizke iz svojih držav. Predstavitev bo potekala v Dvorcu Rakičan, s pričetkom ob 21. uri. Vsak večer se bo predstavila ena izmed sodelujočih držav. Države bodo predstavili mladi s predstavitvijo, videoposnetki, glasbo in plesom. Vabljeni, da se jim pridružite (Nedelja 10. november 2019 ob 21:00: Slovenija, ponedeljek 11. november 2019, ob 21:00: Severna Makedonija, torek 12. november 2019, ob 21:00: Madžarska in Romunija, sreda 13. november 2019, ob 21:00: Slovaška in četrtek 14. november 2019, ob 21:00 Italija). Predstavitve in aktivnosti bodo potekale v angleškem jeziku. Celoten projekt je financiran s strani Evropske Unije, programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT.

Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije


EKSRP
ESRR