SI EN DE

Mladi zaključili mladinsko izmenjavo v dvorcu Rakičan

Mladinski center RISKO je med 04. 06. in 13. 06. 2023 gostil mladinsko izmenjavo z naslovom "Change your mind, Change the world!", ki je sofinancirana s strani programa Erasmus+ Mladina in slovenske nacionalne agencije MOVIT.

Mladinske izmenjave so se udeležili mladi iz Slovenije, Slovaške, Madžarske, Litve in Španije. Mladi so zaključili mladinsko izmenjavo, kjer so spregovorili o diskriminaciji, solidarnosti in ranljivih ciljnih skupinah. Mladi so skozi mladinsko izmenjavo in prebijali stereotipe. Tekom aktivnosti so mladi bolje spoznali različne manjšine, ki živijo v naših državah in ranljive ciljne skupine (starejši, LGBTQ+ skupnost, brezdomci…), na katere prevečkrat pozabimo, ker se preveč osredotočamo na narodnostne manjšine. Le-te so v vseh državah udeleženkah deležne posebnih pravic in dodatnih financiranj. Ostale ranljive ciljne skupine pa so prevečkrat zapostavljene. S projektom so si mladi prizadevali ostale mlade ozavestiti o besedi in pomenu manjšin, saj si velikokrat to besedo narobe razlagajo. Prizadevali so si prebiti stereotipe, ki nastajajo do določenih manjšin in osveščati do večje strpnosti drug do drugega. S projektom so želeli nadaljevati mrežo kulturnega poka in v mednarodnem okolju opozoriti na tematiko, ob enem pa si želijo, da se več organizacij odloči pripraviti podoben projekt pod istim imenom "Change your mind, Change the World!".

Cilji projekta so bili: spoznati manjšine, ki živijo na območju partnerskih držav, seznaniti se s kulturo, običaji in tradicijami partnerskih držav, skozi praktične primere spoznati raznoliko kulturo, razvijanje osebnih kompetenc mladih udeležencev, spoznati manjšine, ki živijo v Pomurju in Sloveniji ob praktičnih primerih, spoznati obmejno življenje in kulture, ki bivajo na istem prostoru, podrobneje spoznati Romsko in LGBTQ skupnost v Sloveniji, ozavestiti mlade o pomembnosti raznolikosti preko socialnih omrežjih mlade Evropejce vzpodbuditi k aktivni participaciji v podobnih projektih, širiti strpnost med mladimi do različnih manjšin, vključevanje mladih z manj priložnostmi, spoznavanje področja človekovih pravic, urjenje v timskem delu, mreženje organizacij in utrjevanje partnerstva.

Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije


EKSRP
ESRR