SI EN DE

IVY - International Virtual Youth Centre - predstavitev projekta

O PROJEKTU

 

Mednarodni virtualni mladinski center - IVY je mednarodni projekt, katerega glavno poslanstvo je vzpostavitev virtualnega mladinskega centra v Evropi. V ta namen smo razvili platformo, na kateri se lahko mladi virtualno srečujejo, se družijo, koristijo ponudbo mladinskih centrov v naši mreži in najdejo vse koristne informacije o ponudbi in virih, ki jih lahko najdejo tudi v fizičnih mladinskih centrih, pri čemer imajo stalen dostop do svojih kontaktnih oseb, mladinskih delavcev.

Spletna stran in vse vsebine v smislu rezultatov projekta so nastale zaradi sodelovanja celotne ekipe projekta Mednarodni virtualni mladinski center, ki jo sestavljajo nevladni partnerji Arci Straus, Curba de Cultură, RIS Dvorec Rakičan, TACC, Roter Baum Berlin in Roter Baum Srbija.

 

KAKO SMO TO NAREDILI


Ta projekt ni vodil le k oblikovanju platforme, ki jo lahko mladi uporabljajo za medsebojno druženje, ampak je tudi raziskoval razmere, s katerimi so se mladi in mladinski delavci soočali med pandemijo Covid-19, omejitve, ki so takrat nastale na področju mladinskega dela, odprto mladinsko delo, mladinske centre in njihovo ponudbo za mlade. Pandemija in ukrepi za njeno preprečevanje so vplivali na številne segmente življenja mladih in tudi na delo naših organizacij.

V času izolacije smo imeli strategijo in prilagoditev naših storitev, saj smo ugotovili, da so mlade, ki se redno družijo in preživljajo čas skupaj, uživajo prednosti odprtega in brezplačnega prostora zanje (mladinski centri) in ki se prvič soočajo s tovrstnimi razmerami, spremembe v njihovem vsakdanjem življenju močno prizadele. Zato smo začeli testno fazo projekta IVY, ki se je izkazala za uspešno in je bila še posebej pomembna, saj so bili tok, teme in pogostost oblikovani in vodeni neposredno na podlagi potreb in mnenj mladih. Ta interakcija je omogočila večjo udeležbo mladih pri načrtovanju dejavnosti in oblikovanju politik mladinskih centrov. Sektor mladinskega dela se je prilagodil tej novi realnosti in razširil svoje prakse na virtualno raven. Iz raziskave, ki smo jo izvedli, je razvidno, da so mladinski delavci pridobili več spretnosti na področju tehnologije in uporabe orodij za sodelovanje, ki jih želijo še naprej izboljševati.

 

Spletna platforma, ki jo predlagamo, je ustvarjena prek aplikacije Discord. Ta je izjemno intuitivna, spodbuja sodelovanje med partnerji in omogoča ustvarjanje stalne ponudbe za mlade ter zagotavljanje virtualnih "odprtih" prostorov za njihove potrebe. Njegove dejavnosti in vsebine so bile sprva načrtovane s povezovanjem drugih virtualnih orodij, ki jih uporabljajo mladinski centri sami (npr. Instagram in YouTube).

Z IVY želimo izboljšati svoje delo in ustvariti ponudbo, prek katere bodo lahko koristili mladi od doma ali iz drugih krajev, kjer se nahajajo, v katerih okolici ni mladinskih centrov in ponudbe in ki jih zanimajo tudi različni kulturni vplivi iste teme. Na ta način lahko dejavnosti poleg tem delavnic in njihovega neposrednega vpliva na mlade neposredno vplivajo tudi na jezikovne spretnosti mladih in na povezovanje z drugimi kulturami, mladinskimi delavci, mladinskimi organizacijami, mladinskimi centri in drugimi mladimi iz iste in drugih držav, ki se bodo udeležili dejavnosti.

 

"Mednarodni virtualni mladinski center" sofinancira program Erasmus+ Evropske unije.
Evropska unija ni odgovorna za nobeno vsebino. Takšna vsebina predstavlja izključno mnenje njenih avtorjev.

 

 



EKSRP
ESRR