Projektne novice

Vzpostavljen Razstavno-doživljajski kočijaški center v dvorcu Rakičan

Vzpostavljen Razstavno-doživljajski kočijaški center v dvorcu Rakičan

 

 

 

 

 

 

 

Zasnova "Razstavno-doživljajskega kočijaškega centra" predstavlja celostni koncept, ki združuje razstavni prostor, doživljajski dediščinski turizem in stičišče čezmejnih povezovalnih aktivnosti na področju konjeništva in kočijašta. Vzpostavitev RDK centra v dvorcu Rakičan tako predstavlja pomemben element k ohranjanju kulturne dediščine na področju kočijaštva in konjeništva, saj obiskovalcem omogoča celovit pregled razvoja kočijaštva ter ponuja rešitev, kako povečati privlačnost programskega območja z razvojem inovativne turistične ponudbe, ki sloni na ohranjanju, varstvu, promociji ter posebni skrbi za naravno in kulturno dediščino v čezmejni regiji. 

V RDK centru v dvorcu Rakičan je tako na ogled kočijaška razstava »Kočije skozi čas«, ki obsega zbirko raznolikih kočij in predstavitveni film o zgodovini razvoja kočij, hkrati pa vključuje predstavitev novega modela kočije 21. stoletja. Kočijaška zbirka je plod čezmejnega partnerskega sodelovanja v okviru projekta Horse Based Tourism - HBT, pri čemer je strokovno znanje in pomoč pri postavitvi zbirke v dvorcu Rakičan, prispeval projektni partner Muzej Helikon, ki s svojim delovanjem pomembno podpira področje konjeniškega turizma in razpolaga z izjemno zbirko kočij ter likovnimi zbirkami in predmeti na temo kočij in konjeništva. Obiskovalci si lahko v RDK centru ogledajo zanimivo zbirko raznolikih kočij, si ogledajo krajši predstavitveni film o razvoju koči skozi čas in odločijo za vožnjo z sodobno kočijo 21. stoletja v okviru novih programov doživetij ter odkrijejo skrite bisere naravne in kulturne dediščine območja.   

Z željo po uporabi CO2 nevtralnih transportnih sredstev pri potovanjih v okviru novo razvitih turističnih programov osnovanih na konjeništvu in kočijaštvu, so v okviru projekta namreč razviti trije različni modeli sodobne kočije 21. stoletja, s poudarkom na okolju prijaznih pristopih, pri čemer je eno izmed sodobnih kočij razvil tudi RIS Dvorec Rakičan. 

 

    Na vrh strani