SI EN DE

Grajski sejem čezmejne Ceste gradov

V dvorcu Rakičan je v soboto, 8. februarja 2020, na slovenski kulturni praznik, potekal grajski sejem čezmejne Ceste gradov, na katerem so se prestavili slovenski in avstrijski gradovi. Lastniki in upravljalci zgodovinskih spomenikov, ki so obenem tudi umetniška in kulturna prizorišča ter turistične atrakcije, so predstavili svojo bogato ponudbo. Dan je bil v znamenju kulture, umetnosti, zgodovinskih zanimivosti in druženja z uglednimi gosti.

Rakičan, 8. februar 2020 – Na čezmejnem območju Avstrije in Slovenije se bočijo mogočni gradovi in utrdbe, ki so skozi stoletja na vihravem mostišču med srednjo in jugovzhodno Evropo nudili zavetje tukajšnjemu prebivalstvu. Območje po številčnosti tovrstnih zgradb prednjači v vseevropskem merilu. V okviru projekta Castle Road nastaja čezmejna Cesta gradov ter povezuje 4 projektne partnerje in 36 slovenskih in avstrijskih gradov, dvorcev in obrambnih utrdb. Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije in Evropskega sklada za regionalni razvoj, v sklopu Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija.

V dvorcu Rakičan je v soboto, 8. februarja 2020 med 13. in 18. uro, potekal grajski sejem čezmejne Ceste gradov »Kultura na gradu«, ki ga je organiziral RIS dvorec Rakičan. Na njem so se predstavili slovenski gradovi Rakičan, Grad, Ptuj, Ormož, Velika Nedelja, Negova, Slovenska Bistrica in avstrijski gradovi Kornberg, Herberstein, Güssing in Tabor Feldbach. Sodelujoči gradovi so zelo raznoliki, kar zadeva vlogo, ki so jo imeli v zgodovini in tudi njihovo aktualno ponudbo oz. vsebine, ki jih ponujajo obiskovalcem. Vsi pa so del skupne zgodovine obmejnega območja med Slovenijo in Avstrijo, njihova zgodovina in zgodbe se prepletajo, med številnimi gradovi so nekoč v zgodovini obstajale pomembne povezave in prav te povezave se bodo skozi sodelovanje pri projektu Castle Road ponovno vzpostavile in okrepile. Sodelujoči gradovi so na dogodku v dvorcu Rakičan predstavili svojo bogato ponudbo, ki sega vse od muzejskih razstav, umetniških zbirk, pravljičnih porok, družinskih počitnic in počitnic za otroke, do različnih dogodkov in aktivnosti na prostem. Dogodek pa ni bil namenjen samo promociji temveč tudi medsebojnemu povezovanju in spoznavanju sodelujočih gradov in dvorcev ter vzpostavljanju poslovnih kontaktov. Na dogodku so gradovi imeli možnost svojo ponudbo predstaviti prebivalcem čezmejne regije – t.j. potencialnim obiskovalcem, turističnim agencijam, organizatorjem potovanj, različnim društvom, turističnim obratom in potencialnim poslovnim partnerjem.

Pred samim dogodkom je potekala tiskovna konferenca, na kateri so sodelovali dr. Robert Celec, direktor RIS dvorca Rakičan, mag. Andreas Bardeau, predsednik združenja die Schlösserstraße, Gilbert Lang, vodja fundacije Stiftung des weiland Fürst Philipp Batthyány zur Erhaltung der alten Güssinger Burg in Katarina Jerebic, RIS Dvorec Rakičan. Predstavili so svoj pogled na kulturo ter kulturno dogajanje v gradovih in dvorcih čezmejne regije.

 

Televizijski prispevek o grajskem sejmu čezmejne Ceste gradov "Kultura na gradu" na TV Idea, 11. 02. 2020:

 

 

 Radijski prispevek o grajskem sejmu čezmejne Ceste gradov "Kultura na gradu" na Radiu Murski val, 05. 02. 2020:

Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije
Fotografija galerije


EKSRP
ESRR