SI EN DE

Medgeneracijske delavnice v sklopu operacije Doživi naravo!


Delavnica »Obudimo tradicijo domačih obrti«, 13. 10. 2022

Tema: Otvoritev skednja, izdelava košar iz vrbovega šibja, ličkanje koruze
Uvodni govor in pozdrav vseh udeležencev. Delavnica je bila medgeneracijska, saj je bil starostni razpon udeležencev od otrok pa vse do starejših. Sledila je razlaga poteka delavnice in predstavitev materiala. Udeleženci delavnice so izrazili navdušenje nad priložnostjo, da se bodo naučili ličkanja koruze in pletenja košar ter s tem pripomogli k ohranjanju starih običajev in kulturne dediščine domačega okolja. Bolj izkušeni in spretni udeleženci so pri delu pomagali preostalim, predvsem mlajšim. Vzdušje tekom druženja je bilo sproščeno in prijetno, sem in tja je bilo slišati tudi kak vic in celo ljudsko pesem.
Med krajšo pavzo smo se okrepčali z domačimi dobrotami – orehovo potico, ki jo je pripravila ena od udeleženk delavnice. Tekom delavnice je stekel pogovor o pomenu prenašanja snovne in nesnovne kulturne dediščine na mlajše generacije in koristnosti neformalnega druženja med različnimi generacijami. Zgovorne gostje so povedale, da je bilo ličkanje jesensko opravilo, ki so se ga na vasi najbolj veselili. Opravilo je bilo vedno veselo in je trajalo pozno v noč. Naše sogovornice so tudi povedale, da je bila koruza nepogrešljiva v kuhinji. Koruzni žganci in koruzni kruh pa sta bila včasih nepogrešljiv del domačega jedilnika. Ob koncu delavnice so lahko udeleženci svoje izdelke razstavili v prostorih Hiše rokodelstev, kjer so na ogled širši javnosti.

 

 

Delavnica »Živa dediščina«, 20. 10. 2022

Tema: Izdelava ikeban iz naravnega materiala, vlivanje voska in izdelava sveč, stekleni lampijončki
V okviru medgeneracijske delavnice smo se zbrali otroci s starši, starimi starši ter vsi, ki radi ustvarjamo, da bi izdelali ikebane iz naravnega materiala, steklene lampijončke in svečke.
Uvodni govor in pozdrav vseh udeležencev. Delavnica je bila medgeneracijska, saj je bil starostni razpon udeležencev od otrok pa vse do starejših, prav tako so se delavnici pridružili predstavniki madžarske in romske narodne skupnosti.
Material smo predhodno nabrali v naravi – vejice, listje, vršički borovcev, šipek, mah, orehe, dodali smo tudi lesene kolute, vosek, stenj, žico, Mekol lepilo, serviete in steklene kozarčke. Dogovorili smo se o poteku procesa ogrevanja voska in vlivanja sveč v orehove lupinice in v kozarčke. Za izdelavo steklenih lampijončkov smo uporabili lepilo, ki smo ga nanesli na zunanjo stran steklenih kozarcev in nanje nalepili serviete. Vrh kozarcev smo obdali z žico in v kozarec postavili čajno svečko.
Proces izdelave ikeban je potekal tako, da smo na lesene kolute nalepili mah, listje, vejice, šipek in z voskom napolnjeno orehovo lupinico. Končne izdelke so si udeleženci odnesli domov.

 

 

Delavnica »Obudimo tradicijo domačih obrti«, 26. 10. 2022

Tema: Izdelava bučk iz testa
Udeleženci delavnice, različnih starosti in pripadniki madžarske in romske narodne skupnosti, smo se zbrali v družinskem centru, da bi ustvarjali bučke iz testa. Po uvodnem govoru in pozdravu vseh udeležencev smo skupaj predebatirali recept in se dogovorili o poteku dela.
Seznanili smo se z gospodinjskimi pripomočki in sestavinami za izdelavo bučk.
Mešalnik za gnetenje testa, valjar, lesena deska, rjava barva, serviete, zobotrebci, kuhinjski čopič, mleko, živilska vrvica in jedilna rdeča barva, jajca, moka, sol in olje. Testo smo razdelili na manjše dele, iz katerih smo izoblikovali kroglice. Okrog kroglic smo ovili vrvico, ki smo jo predhodno namočili v olje, da smo ustvarili obliko bučk. Nastale bučke smo premazali z namazom iz jedilne rdeče barve, rumenjaka in malo mleka. Med peko bučk so udeleženci iz papirja izrezali listje in z rjavo barvo pobarvali zobotrebce, ki smo jih uporabili za peclje.
Iz še dišečih in toplih bučk smo odstranili jedilno vrvico in jim dodali zobotrebec in list. Končne izdelke smo z udeleženci povili v serviete, da so jih lahko odnesli domov.

 

 

Delavnica »Dotik dediščine - okus vina«, 29. 09. 2022

Na delavnici »Dotik dediščine - okus vina« v Turnišču smo spoznavali proces izdelovanja vina. Dobili smo se popoldne, se predstavili, izmenjali nekaj besed na temo vinogradništva. Sledilo je pobiranje grozdov. Po tem, smo se učili o stiskanju, tehnikah, opremi, samem procesu in ostalih stvareh, katere se navezujejo na vinogradništvo. Spoznali smo, da gre najprej za proces nabiranja, prebiranja grozdja in odstranjevanja pecljev, nato sledi stiskanje, fermentacija, staranje v posebnih sodih, stabilizacija in na koncu stekleničenje. Dobili smo tudi koristne nasvete, kako pridelati dobro vino – z upoštevanjem dejavnikov narave in pridelave (geografska lega, sorta, pretoki, žvepljanje, itd). Degustirali smo različna vina od prejšnjih let (belo, rdeče, rose). Na koncu delavnice smo tudi poskusili sveže stiskani grozdni sok. Sodelovali so večinoma odrasli.

 

 

Delavnica »Obudimo tradicijo domačih obrti«, 11. 10. 2022

Delavnica ličkanja, katera spada pod sklop delavnic z naslovom »Obudimo tradicijo domačih obrti«, je potekala v Turnišču. Za to temo smo se odločili zaradi tega, ker ličkanje koruze danes pozna le majhna peščica ljudi. Nekoč, ko so se ljudje zbrali ob ličkanju koruze, niso samo ličkali, ampak si tudi delili nasvete, pripovedovali zgodbe, poskušali novo vino in prepevali. Pomembno je, da se ohranja ta tradicija in prijeten običaj. Delavnice so se udeležili mladi in starejši, z željo po ustvarjanju iz naravnih materialov. Gospa, katera se ukvarja z ličkanjem že nekaj let, je predstavila ličkanje, nato pa pokazala kako narediti izdelke. S sabo je prinesla posušeno koruzno listje, tako da smo imeli polno materiala za ustvarjanje.  Upoštevali smo tudi prej omenjeno tradicijo pripovedovanja zgodb ob ličkanju. Udeleženci delavnice so izdelovali angelčke. Najprej smo koruzne liste razdelili na večje in manjše dele. Manjše dele smo spletli v kitke, večje prepognili in zvezali tako, da smo dobili telo od angela. Nato smo prilepili spletene kitke kot dekoracijo, s posebnimi škarjami na cikcak izrezali krila in tudi to prilepili. Sledili so lasje in risanje obraza. Angelčke so udeleženci na koncu odnesli domov in jih uporabili kot dekoracijo.

 

 

Delavnica »Živa dediščina«, 21. 09. 2022

Delavnica pod temo »Živa dediščina« je potekala na tematiko gline. Glina je vsestranski material, uporablja se za lončarstvo, modeliranje, pečarstvo, gradnjo hiš, za boljšo zemljo, kozmetične izdelke, za zdravje. Na tej delavnici smo uporabili glino za ustvarjanje izdelkov. Pogovorili smo se o bogati zgodovini gline, kakšne vrste ostajajo, ter kako jo pridobimo. Nato smo začeli zbirati ideje za izdelke, katere bomo izdelovali. V Dvorcu Rakičan smo pripravili nekaj idej, dobrodošle pa so bile tudi sveže ideje. Na delavnici smo izdelali krožnike, tako, da smo prekrili krožnike od doma – nastal je odtis, kateri se je potem posušil v takšno obliko, okraske za božič – glino smo razvaljali in s pomočjo modelčkov za piškote izrezali oblike (krog, zvezda, drevo, srček), naredili smo tudi luknjo za vrvico. Naredil pa se je tudi kakšen kipec, skleda in ostalo. Vsak udeleženec je izdelal izdelek ali dva. Ker traja nekaj časa, da se glina posuši, smo se zmenili, da izdelke doma še pobarvajo in okrasijo.

 

 

Delavnica »Raznolikost živega sveta v vseh letnih časih«, 07. 10. 2022

V Beltincih se je izvedla delavnica »Raznolikost živega sveta v vseh letnih časih« na temo poletja. Dva tedna pred delavnico so bile nabrane cvetlice in listi v okolici Dvorca Rakičan. Nabrane stvari smo položili med stari časopis in obtežili vse s težjimi knjigami. Na sami delavnici, so potem udeleženci izdelovali sliko iz teh suhih cvetlic in listov. Vsak je dobil A4 risalni list na katerega je zalepil cvetlice, tako da je nastala slika. Končni izdelki so bili lepi in kreativni, nekaj udeležencev se je odločilo za abstraktno sliko, drugi so pa zalepili cvetlice in liste tako, da je nastal drug predmet na primer vaza iz listov s cvetlicami v njej. Udeležencem se je delavnica zdela sproščujoča in zanimiva.

 

 

Delavnica »Raznolikost živega sveta v vseh letnih časih«, 05. 10. 2022

V Turnišču se je izvedla jesenska delavnica, kjer so se barvale lesene buče. Nekaj dni pred delavnico, se je s pomočjo stroja CNC izrezalo različne oblike buč in se jih pobrusilo, tako da so imele gladke robove. Na delavnicah si je vsak udeleženec izbral željeno obliko buče, katero se je potem pobarvala po želji. Večina se je odločila, da jih bodo imeli za jesensko dekoracijo, zato so jih pobarvali na lepe jesenske oranžno – rjave odtenke. Ena udeleženka je ubrala kreativno pot in narisala obraz na bučo, ena pa se je odločila za ustvarjanje buč za noč čarovnic, tako da je narisala obraz in usta kot jih vidimo na klasičnih bučah 31. oktobra. Kot je bilo prej omenjeno, so si buče odnesli domov in jih uporabili za dekoracijo. Delavnica je bila ekološka, iz naravnih materialov. Udeležili so se je mladi in starejši.

 



EKSRP
ESRR