SI EN DE

ZAKLJUČEK 1. FAZE OPERACIJE EKO KUL

S cilji v sklopu operacije EKO KUL stremimo k spodbujanju pridelave in predelave trajnostno pridelane lokalne hrane ter njene promocije kot zdrave, okolju in posamezniku prijazne in vsem dostopne dobrine. V operaciji EKO KUL smo zaključili s 1.fazo, v kateri je bila izvedena posodobitev kuhinje z energetsko varčno opremo, z namenom, da bomo dolgoročno vplivali na energetski prihranek.

 

V RIS Dvorcu Rakičan smo vzpostavili ekološke urbane vrtove (visoke grede). Urbani ekološki vrtovi poleg samooskrbe nudijo tudi prostor za druženje in interakcijo, menjave izkušenj, znanj, pridelkov in semen, so mesta učenja, socialnega in kulturnega korektiva, hkrati pa uporabnike ponovno povežejo z neposrednim izkustvom zadovoljevanja potreb. Družbeni vidik pa zagotavljajo tudi solarne klopi, namenjene druženju in ozaveščanju na področju energetske trajnosti. Z namestitvijo pametnih solarnih klopi smo v sklopu EKO urbanih kotičkov vpeljali uporabo zelene energije.

 

Pripravili smo tudi analizo ponudbe ekološko pridelane hrane in potreb na območju LAS. Na podlagi analize ponudnikov in njihovih ponudb se je oblikoval tudi e-ilustriran zemljevid s prikazom ponudnikov ekoloških pridelkov in izdelkov.

 

V 1. fazi projekta EKO KUL smo pridobili šotor (paviljon), pod katerim bo v 2. fazi projekta nastal tudi produkt EKO poroka, ki bo prikazoval kako organizirati okolju prijazno poroko, vključujoč jedilnik na katerem se bodo zvrstile jedi iz ekološke pridelave. Paviljon pa bo v naprej služil kot prostor za druženje ob različnih dogodkih (ustvarjalne delavnice, pikniki, poroke, zaključki, rojstni dnevi, …).

 

Celostno ponudbo inovativnih produktov pa zaokroži EKO KUL knjižica z zbranimi recepti za pripravo zdravih malic iz lokalnih in ekoloških sestavin.

 

 

 

 

 

 

Aktivnost se izvaja v okviru operacije EKO KUL, ki je sofinancirana s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in iz proračuna republike Slovenije.

 



EKSRP
ESRR