SI EN DE

Delavnici nabiranja regrata in kopriv v okviru operacije EKO KUL

Delavnica: Nabiranje regratovih cvetov in priprava sirupa, 17. 04. 2023

Regratovi cvetovi so še ena dobra alternativa k kupljenemu sirupu. Kajti domači regratov sirup pomaga, če nas muči kašelj ali boli grlo.  Regratov sirup se v ljudskem zdravilstvu celo uporablja za pospeševanje prebave ter izboljšanje krvi in splošnega počutja. Če ga razredčimo z navadno ali mineralno vodo, pa se v hipu spremeni v odličen osvežilen napitek. Rumeni regratovi cvetovi odcvetijo hitro, zato je za nabiranje na voljo zelo kratko obdobje (april, maj). Najboljši čas za nabiranje je suh in sončen dan okoli poldneva, ko so cvetovi odprti.
Udeležencem smo ob nabiranju cvetov na neškropljenem travniku predstavili načine, katere lahko uporabimo in pripravimo regratove cvetove. Poleg sirupa jih lahko izkoristimo za čaj, katerega  lahko pripravimo tako iz svežih, kot iz suhih cvetov. Cvetove lahko dodamo, k domačemu smoothie-ju. Po nabiranju cvetov smo pripravili sirup. Iz cvetov smo najprej natrgali  rumene cvetove. Limone smo narezali  na rezine. Vse skupaj smo stresli v posodo, dodali vodo. Kuhali smo pol ure nato pa precedili skozi cedilo in dodali sladkor. Nato smo kuhali na šibkem ognju pol ure.  Še vroče smo nadevali  v kozarce.

 

 

 

Delavnica: Nabiranje divjih zelišč (kopriv) ter ozaveščanje kako jih vključiti v prehrano, 21. 04. 2023

Najboljše koprive za nabiranje in uživanje so spomladi, ko začenjo po obronkih gozda, ob rekah,…odganjati mlade rastlinice. Nabiramo jih za sušenje, kuhanje, solate in pripravo polivk. Udeležencem smo med nabiranjem predstavili kje vse lahko vključimo koprive.  V prehrani uporabljamo čimbolj mlade vršičke in liste koprive, najpogosteje kot špinačo. Prav tako jih lahko surove dodajamo v smoothieje, kjer njihova zdravilna moč pride še posebej do izraza. Ker smo jih nabrali večje količine, smo udeležencem povedali kako jih posušiti. In ko so koprive dobro posušene ji lahko zmeljejo v prah in z njim obogatimo najrazličnejše jedi.

 

 

 

Aktivnost se izvaja v okviru operacije EKO KUL, ki je sofinancirana s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in iz proračuna republike Slovenije.

 



EKSRP
ESRR