SI EN DE

VODEN OGLED DVORCA IN GRAJSKEGA PARKA

V RIS Dvorcu Rakičan vam nudimo voden ogled dvorca in grajskega parka (za vnaprej najavljene večje skupine, individualni obiskovalci si lahko ogledajo zunanjost dvorca in RDK muzej z manjšo razstavo kočij). 


Izvedeli boste vse o zgodovini in življenju na dvorcu nekoč, ki je bilo po pričevanjih zelo pestro. Lastnica dvorca je bila grofična Georgina Batthany, ki se je proti koncu 19. stoletja poročila z avstrijskim grofom Saint Julienom Wallseejem. V zakonu sta se jima rodila dva otroka, Helena in Albert, ki sta po materini smrti podedovala vsak polovico posestva. Helena je že zelo mlada ovdovela, odšla v samostan in postala redovnica. Albert se je poročil z grofico Rose – Marie Wartemburg iz bližine Salzburga. Po Albertovi smrti je grofica Helena podedovala njegov delež. Ker je stalno prebivala v Avstriji, so posestvo upravljali oskrbniki. Starejši ljudje se po pripovedovanju svojih prednikov spomnijo značaja lastnikov dvorca, še posebej grofice Batthany, ki naj bi bila dobra gospa. Vsak dan je peš hodila k maši v Mursko Soboto; leta 1880 je dala v grajski park zgraditi kapelico. Grof je bil akademski slikar, ukvarjal pa se je tudi s čarovništvom. Del čarovnije je še vedno ostal v dvorcu, saj naj bi se dobri duh še dandanes prikazoval izbranim. Po smrti grofice se je družina preselila v grad Wartenburg pri Salzburgu. V Rakičan so prihajali ob božiču in ostajali po dva tedna. Znano je, da so ob prihodu vedno obdarili otroke tistih ljudi, ki so delali na posestvu. Na posestvu je še danes hlev s 15 konji.


Sprehodili se boste skozi čudovit grajski park, skozi katerega vodi učna pot, ki se konča pri kapelici v parku. Obseg parka se giblje okrog 10 hektarjev, krasijo pa ga edinstvene vrste dreves, med katerimi sta najpomembnejša tulipanovec in črni oreh, ki so ga nekoč uporabljali za izdelovanje puškinih kopit. V parku še danes prebivajo tudi divji zajci, ki smo jih zaradi njihove velikosti poimenovali kar »kenguru zajci«. Skozi park vodi tudi učna pot, ki se konča pri kapelici in grobnici, ki sta bili zgrajeni leta 1880.


Voden ogled traja približno 1 uro in se lahko izvede v slovenskem, nemškem ali angleškem jeziku. Voden ogled se lahko časovno prilagodi skupini in zajema tudi ogled predstavitvenega filmčka o razvoju kočij in kočijaštva. 

Ogled je možen ob predhodni najavi na elektronski naslov: booking@ris-dr.si ali po telefonu: 02 535 18 91.

 

 CENIK:

VODEN OGLED DVORCA IN GRAJSKEGA PARKA

Veliko skupine

Vodenje v slovenskem jeziku

(cena v € z DDV)

Vodenje v tujem jeziku

(cena v € z DDV)

Do 5 oseb

30 €

40 €

Od 6 do 19 oseb

40 €

50 €

Od 20 oseb naprej

3 € na osebo

4 € na osebo

 

 

 



EKSRP
ESRR