Partnerji operacije:
Vodilni partner:
LAS PRI DOBRIH LJUDEH 2020, Renkovci
8, 9224 Turnišče
Sodelujoči partnerji kot člani LAS Pri dobrih ljudeh 2020:
- ZAVOD ZA RAZISKOVANJE IN RAZVIJANJE ALTERNATIVNIH PRAKS so.p., Prekmurska ulica 10, 9231 Beltinci
- RIS, RAZISKOVALNO IZOBRAŽEVALNO SREDIŠČE DVOREC RAKIČAN, PE RIS - BELTINCI, Panonska ulica 26, 9231 Beltinci
Projektni partnerji 1:
LAS GORIČKO 2020, Martjanci 36, 9221 Martjanci
Sodelujoči partnerji kot člani LAS GORIČKO 2020:
- RIS,
RAZISKOVALNO IZOBRAŽEVALNO SREDIŠČE DVOREC RAKIČAN, Lendavska ulica 28,
Rakičan, 9000 Murska Sobota
- DANIJELA
GJERGJEK, NOSILKA DOPOLNILNE DEJAVNOSTI NA KMETIJI, Korovci 28, 9261 Cankova
Projektni
partnerji 2:
LAS PRLEKIJA
Sodelujoči partnerji kot člani LAS PRLEKIJA:
-
OBČINA
RADENCI, Radgonska cesta 9, 9252 Radenci
-
SILVIJA
GIDER ZAMUDA, NOSILKA DOPOLNILNE DEJAVNOSTI NA KMETIJI, Prešernova ulica 13,
9252 Radenci
Projektni Partner
3:
INNOVATION REGION
STYRIA GMBH, Liebenauer Hauptstraße 2-6, A-8041 Graz, Avstrija
Projektni partner
4:
VEREIN ZUR
FÖRDERUNG DES NATURPARK RAAB, Kirchenstraße 4, A-9380 Jennersdorf, Avstrija
Tematsko področje ukrepanja Strategije lokalnega razvoja:
- Ustvarjanje delovnih mest;
- Razvoj osnovnih storitev;
- Varstvo okolja in ohranjanje narave;
- Večja vključenost mladih, žensk in drugih ranljivih skupin.
Cilji operacije:
- Izvedba ciljno usmerjenih aktivnosti za izboljšanje rabe naravnih virov - endogenih potencialov energije in povečanje učinkovitosti pri porabi energije ter varovanje in razvoj naravnega okolja;
- Ohraniti stanje naravnega okolja, biotsko raznovrstnost ter kulturno dediščino območja;
- Zagotovitev infrastrukturnih pogojev za izboljšanje pogojev za preživljanje prostega časa ter za športno-rekreacijsko udejstvovanje;
- Spodbujati podjetniške in kmetijske aktivnosti ter inovativna partnerstva za razvoj in ustvarjenje dodatnega vira dohodka s pomočjo novih lokalnih produktov in storitev;
- Izboljšanje infrastrukturnih pogojev za preživljanje prostega časa ter za športno - rekreacijskega udejstvovanja;
- Povečati podjetniške aktivnosti in spodbuditi inovativna partnerstva ter tako ustvariti pogoje za nova (zelena) delovna mesta, nove lokalne produkte in storitve;
- Povečanje socialne vključenosti marginalnih skupin;
- Povečana poraba obnovljivih virov in povečanje učinkovitosti rabe energije;
- Povečanje ponudbe lokalnih proizvodov in storitev.
S cilji spodbujanja pridelave in predelave trajnostno pridelane lokalne
hrane ter njene promocije kot zdrave, okolju in posamezniku prijazne in vsem
dostopne dobrine, prenosa znanja med vključenimi deležniki in njihovega
opolnomočenja na izbranih področjih delovanja želimo z operacijo EKO KUL
zarisati krajše in učinkovitejše poti med pridelovalci in porabniki v lokalnem
okolju. Brez nepotrebnih in potratnih stranpoti.
Narava okoli nas je že s kančkom vloženega truda neizmerno radodarna. Bogata
živilsko-pridelovalna tradicija našega okolja in njegove naravne danosti nam
ponujajo neposredno razkošje uporabe lokalnih, odgovorno in trajnostno
pridelanih sestavin. Trendi potrjujejo, da se na osnovi izbranih in vrhunskih
sestavin, pridelanih v sozvočju z naravo, snuje kulinarika najvišje kakovosti.
Sledljivo, trajnostno, pravično in okolju prijazno, ekološko, organsko in
inovativno so ključne besede, ki so v svetu sinonimne s kakovostjo, zanje je
potrošnik pripravljen odšteti več denarja, hkrati pa z rastočimi evropskimi
standardi in zahtevami pri potrošnikih postajajo higienski minimum. Operacija EKO KUL te trende prenaša na lokalno
okolje vključenih partnerjev, ki deloma že izpolnjuje ta visoka merila
pridelave zadostne in raznolike hrane, ki je hranljiva, cenovno dostopna in
trajnostna. Med obstoječe izzive sodi nadgrajevanje pridelave v kakovostne
produkte, okrepljeno sodelovanje med deležniki, krepitev zavedanja pomena
tovrstne hrane pri lokalnem prebivalstvu, krajšanje preskrbnih verig in
(vnovična) krepitev stika ljudi s pridelavo in predelavo hrane. EKO KUL soj žarometov
usmerja v zdravo, vrhunsko lokalno pridelano hrano, z inovativnimi pristopi pa
ji dodaja tisto iskrivost, s katero je privlačnejša tudi za mlade. Aktivnosti
operacije EKO KUL! so zasnovane v skladu s strategijo Od vil do vilic, s posebnim
poudarkom – poleg že naštetih konceptov – na pomenu lokalne samooskrbe. Z
vzpostavitvijo EKO KOTIČKOV bomo vpeljali koncept ekoloških vrtov, prostorov
samooskrbe s praktično neobstoječim ogljičnim odtisom in nepogrešljivih skupnostnih
prostorov druženja, namenjenih izmenjavi vrtnarskih nasvetov, semen in pridelkov.
Operacija EKO KUL je namenjena opolnomočenju obstoječih deležnikov na njihovih
področjih delovanja, in sicer z vpeljavo novih inovativnih in trgu atraktivnih
produktov ter širjenju storitev – pridelovalce hrane bomo opolnomočili z
možnostjo kompleksne predelave hrane (pridelava končnega produkta lokalne
študentske hrane) in z ekološko nadgradnjo storitev (možnostjo transporta
dobrin do kupca, kar je še toliko bolj dobrodošlo v primeru občine Beltinci s
središčem in pripadajočimi naselji) ali vpeljavo povsem novih storitvenih
konceptov (EKO POROKA). Obenem se "EKO KUL" zaveda, da EKO
KUL-inarika ne sme postati luksuzna dobrina premožnejše peščice prebivalstva. Z
delavnicami in drugimi aktivnostmi se še posebej trudi nagovoriti tiste, ki na
koncepte ekološke hrane bodisi niso pozorni bodisi so prepričani, da zanje ni
cenovno dosegljiva. Opomnili jih bomo, da to ne drži – če lokalno pridelano
hrano kupujejo brez nepotrebnih vmesnih členov, zaradi katerih izgublja na
kakovosti in pridobiva na ceni, ob tem pa sta prikrajšana predvsem primarni
pridelovalec hrane kot končni kupec. EKO KUL vzdržuje visoko raven odnosov med
vsemi členi prehrambne verige. Ta se je izkazala odločilna za lokalne skupnosti
predvsem med obdobjem globalne pandemije.
V svet vrhunske EKO KUL-inarike bo s tem namenom mlade privabil kuharski
mojster Bine Volčič, s kulinaričnimi, zeliščarskim in pridelovalnimi
delavnicami ter izobraževanji, združevanja EKO ponudnikov na istoimenskem
festivalu ter pripravljenim E-zemljevidom bomo poudarili pomen lokalne trajnostno pridelane hrane, okoliško
prebivalstvo pa opozorili na ponudnike v njihovi bližini. S tem navsezadnje
ciljamo tudi na tkanje novih poslovnih partnerstev med predstavljenimi
ponudniki in njihovimi potencialnimi odjemalci, najsi gre za zasebne ustanove
(restavracije, ponudniki nočitev) ali javne ustanove, ki morajo zadostiti
zahtevanim odstotkom dobave ekoloških živil (vrtci, šole in druge javne
ustanove). Skupno sodelovanje omogoča prenos znanja med vključenimi partnerji
in komplementarnimi upravičenci.
Rešitve, ki jih operacija EKO KUL vpeljuje, so pilotno preizkušene na izbranih
lokacijah upravičencev, vendar so prenosljive tudi na druge deležnike ali
vključena okolja.
Kazalniki operacije:
- Število dogodkov (usposabljanj in aktivnosti za vse tri sektorje) o pomenu zmanjševanja obremenjevanja okolja s toplogrednimi plini, ki vključujejo učinkovito rabo energije in izkoriščanje endogenih potencialov energije: 4;
- Število interpretacij ohranjanja biotske raznolikosti in varstva kulturne dediščine: 1;
- Število večnamenskih objektov z novo vsebino ali opremo: 1;
- Število novih lokalnih produktov in storitev: 1;
- Število večnamenskih objektov z novo vsebino in ali opremo: 1;
- Število novih lokalnih produktov in storitev: 1;
- Število vključenih predstavnikov ranljivih skupin v projekte s področja socialne vključenosti: 10;
- Število prebivalcev, vključenih v rabo ove in ure: 10;
- Število deležnikov na lokalni ravni, vključenih v izvajanje projektov CLLD: 10;
- Število novih lokalnih proizvodov in storitev: 1.
Rezultati operacije:
- Analiza ponudbe ekološke pridelane hrane in potreb na območju LAS (pregled ekološke ponudbe in nabor eko ponudnikov).
- EKO KUL enote za samooskrbo z ekološko hrano.
- EKO KOTIČKI v območjih LAS.
- Oblikovani inovativni EKO KUL produkti in storitve v luči medsektorskega sodelovanja.
- Vzpostavljena učinkovita in krajša veriga oskrbe.
- Spletne aplikacija (igre) EKO KUL.
- Promocija operacije.
- Izmenjava izkušenj in prenos znanja.
Obdobje izvajanja operacije: 1. 6. 2022 - 30. 8. 2024
Upravičena vrednost operacije na območju LAS Pri dobrih ljudeh 2020 v EUR: 114.806,98
Znesek sofinanciranja operacije na območju LAS Pri dobrih ljudeh 2020 v EUR: 97.585,93
Upravičena vrednost operacije na območju LAS Goričko 2020 v EUR: 116.932,83
Znesek sofinanciranja operacije na območju LAS Goričko 2020 v EUR: 99.392,91
Celotna upravičena vrednost operacije v EUR: 348.549,06
Celoten znesek sofinanciranja operacije v EUR: 296.266,73
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja